4 Şubat 2016 Perşembe

Moriarty Öldü Mü ? Şimdi Ne Olacak ?

Sherlock'un 2016 noel bölümünden sonra insanların kafasında bu soru hala netleşemedi. Ben çok şaşırdım çünkü her şey o kadar açık ve net olarak karşımızda ki. Yine de tam olarak kafasında olayları netleştiremeyenler için bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum.

Sonda söylenmesi gerekeni ilk olarak söylüyorum Moriarty öldü. Kesin olarak öldü. Bundan en ufak bir şüpheniz olmasın. Hatta bu noel bölümün tüm konusu Moriarty'nin öldüğünün kesin ispatıydı. Ama daha fazlası var işte o kısmı konuşmaya başlayalım şimdi.

Bu noel bölümünün tamamen Moriarty'nin öldüğünü kanıtlamak için çekildiğini söylemiştim. Hatırlarsanız Moriarty çatıda intihar ettiğinde onun ölmediğini savunanlar bir çok teori ortaya atmışlardı. Bunların bir kısmının 3. sezon içinde şaka yollu olarak reddedildiğini görmüştük. Bu noel bölümünde ise en çok konuşulan teoriler birar birer açıklanıp yanlış oldukları ortaya çıktı.

1. teori çatıda ölenin Moriarty'nin ikizi olduğu iddasıydı ki bunu daha bölümün başında Gelin olayında Sherlock ne dedi bize ? Cevap asla ikiz olmaz bu çok önemli bir cümle. Yani burada bize cevabın asla ikiz olmadığı mesajını verdi sevgili senaristimiz Moffat.

2. teoride kafasına sıkmasına rağmen ölmediğini söyleyenlerdi ki buna yanıtı yine Gelin örneğinde verdiler. Bir insanın kafasına sıkarmış gibi yapıp ölmemesi için nasıl bir düzenek kurulması gerektiğini açıkladılar. Ama çatıda Sherlock ve Moriarty yalnızdılar. Dolayısıyla bu teori de yalanlandı bize Gelin örneği üzerinden.



Peki Moriarty yok mu artık diye sorarsanız onun cevabı da yine bu bölümde gizli. Moriarty Sherlock'a ne dedi ? Kendisinin bir virüs olduğunu söyledi. Çokta haklı Moriarty bir virüs. Sisteme girmiş ve bir daha atılamayacak bir virüs. Peki Gelin hikayesinde neyi öğrendik. Fikirler evet fikirler. O fikirler bir kez oluştuğu zaman asla yok olmazlar. Sahipleri yok olsa bile onu devam ettirecek birileri elbet bulunur. Aradaki benzerliği görüyor musunuz ? Virüsler ve fikirler. İkisi de aynı şeyi temsil ediyor aslında. Yani Moriarty vücuden bedenen kesinlikle öldü ama fikirleri yaptıkları bir virüs gibi akıllara işlendi ve onun yaptıklarını devam ettirecek birileri elbet olacak.

İşte bu bakımdan baktığınızda her şeyi anlamış oalcaksınız. Moriarty öldü ama akıllardaki Moriarty ilelebet yaşayacak bundan kimsenin şüphesi olmasın. Önümüzdeki bölümlerde Moriarty'i hayallerde görmeye devam edeceğimizi de düşünüyorum ben ama gerçek hayatta Moriarty kesinlikle öldü.

Umarım kafasında soru işareti kalanlar için açıklayıcı bir yazı olmuştur. Okuduğunuz için teşekkürler takipte kalın.


4 yorum:

  1. bir teoride benden : "Moriarty geri geldi dedim Moriarty dirildi demedim" ~Sherlock Holmes bu demek oluyor ki Gelin vakasında gördüğümüz gibi asıl gelinimiz Moriarty öldü ve yerine fan club insanlar geçmeye başladı veya Moriarty ölmeden önce rüşvetlerini verdi ölüm/intihar/olay kasetlerini/videolarını çekti bir kenara koydu gerekli her şeyi hallettikten sonra kendi ölüm sözleşmesini imzaladı. Jim Moriarty ölümü ve acıyı umursamayan soğuk kanlı bir insan acı onun için sadece oyun, amacı SH yi düşürmekti ama SH ve abisi bir olup Moriartyi düşürdü{En azından öyle sandılar} Moriarty yaşamıyor fakat geri döndü.:) ?

    YanıtlaSil

  2. --Spoiler--

    Moriarty ölmedi. Çünkü o Sherlock'un zihnindeki kendisi. Sherlock şelaleden atlarken "Aramızda kalsın, John; her zaman düşüşlerden kurtulurum." demişti. 4. Sezon 1. Bölümde 51:09'u izlersen Mycroft, Sherlock'un(Moriarty) şelaleden kurtulduğunu söylüyor. Aynı şekilde 52:29'da da "Eğer Moriarty Reichenbach şelalesinden kurtulduysa, peşine düşecektir" diyor. Yani eğer Sherlock o şelaleden kurtulduysa, Moriarty de kurtulacak. Sherlock şizofreni hastası olabilir.

    --Spoiler--

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Moriarty'nin gerçek hayatta ölümünü ise şöyle açıklayabiliriz. Silahı kendi kafasına sıkarken kadraj aşağıyı göstermiyordu. Yani diğer eliyle ikinci bir silah ateşlenmiş olabilir. Sonuçta öldüyse cesedinin bulunması gerekir fakat bulunamamış.

      Sil
  3. Blog sayfanızı ve sade tasarımını çok sevdim bundan sonra sıkı takipçinizim :)

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler.