30 Ocak 2016 Cumartesi

YGS ve LYS'de Nasıl Başarılı Olunur ? Sınavlara Nasıl Çalışılmalı ?

YGS'nin yaklaştığını duyunca bu tarz bir yazı yazmaya karar verdim. Ve daha çok yeni bu yollardan geçmiş biri olarak -sözde- bu işin eğitimini almış kişilerden size daha fazla yardım edebileceğimi düşünüyorum. Kendimden giderek sizlere nasıl başarılı olunup nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini anlatacağım.

Kendimden bahsedersem ben hayatım boyunca başarılı bir öğrenciydim. Her zaman en yüksek notları almazdım ama belli bir seviyem vardı. Okul-dershane dışında hiçbir zaman derslerle işim olmamıştır. Ama okulda tüm bilincimi derse veren bir öğrenci olduğumdan çokta gerek kalmıyordu zaten. Eğer sizde bu tarz bir öğrenciyseniz boşuna okuyorsunuz bu yazıları zaten. Çünkü bizim tarzımızdaki insanlar okulda tüm her şeylerini öğrenmeye verdikleri için kendilerini okul dışında tüm bunlardan uzaklaştırıp dinlenmeye çekiliyorlar. Dolayısıyla benim gibiyseniz yani bizdensen, sana yapacağım tek öneri yapabildiğinin en iyisini yaptığına emin olduktan sonra kendini fazla zorlamaman olacaktır. Çünkü bu sınav denilen tüm olaylar tamamen o anki psikolojinle doğru orantılı.



Gelelim şu kendini keşfedememiş kişilere. Eğer çalışıyorum ve başarılı olamıyorum diyorsanız sorun kesinlikle sizdedir. Çünkü şu sınav sistemine göre çalışıpta başarmamak için aşırı derecede gerizekalı olmak lazım. Tamamen hazır bilgileri kullanmaya yönelik şeyler isteniyor sizden. Yaratıcılık yani insanların çoğunda olmayan şeyleri ölçen sınavlar değil YGS ve LYS dolayısıyla yapamıyorum demeyi unutmalısınız ilk olarak.

Ardından zayıflıklarınızı ve güçlü yanlarınızı öğrenmeniz gerekli. Yine burada kendimden örnek vermek istiyorum. Ezber yeteneğim aşırı kötüdür. En basit 4 satır şiiri bile ezberlemem saatlerimi alır. Ama hafızamda tam aksine diğer insanlardan çok daha iyidir. Dolayısıyla ben eğitim hayatımda hiçbir şeyi ezberlemedim. Mesela alfabenin sırası hakkında hiçbir fikrim yok ya da savaşların tarihleri hakkında. Bunlar zaten gerekli olmayacak şeyler ve boşu boşuna insanın kafasını dolduruyorlar. Onun yerine öğrenmeye odaklanmanız gerekli. Mesela LYS için yazar eser çalışıyorsunuz diyelim. Sınavın test olduğunu unutmayın. Dolayısıyla Necip Fazıl'ın eserleri şunlar şunlar şunlardır diye ezberleme yapmak yerine sürekli okuyun. Aynı listeyi defalarca okuyun ama ezberlemeyin. Emin olun testte karşınıza çıktığı anda hangisinin hangisi olduğunu ezberlemekten daha iyi bileceksiniz ve ezberlemek için zaman harcamadan bunların hepsini öğrenmiş olduğunuzu farkedeceksiniz.

Bir başka sürekli yapılan yanlışta hedef belirlemesinde. Ben orta düzey bir Anadolu Lisesi mezunuyum. Sayısal dersler hiç ilgimi çekmediğinden dolayı ve hedeflerim sebebiyle eşit ağırlık okudum ki hayatımda verdiğim en doğru karardı. Bizim sınıfımızda hatta tüm eşit ağırlıkta herkes Hukuk ya da PDR bir de arada birkaç tane Psikoloji bölümü isteyen vardı. Hedefleri yüksek tutmak her zaman zararlıdır. Çünkü o hedefe ulaşamadığınızda geri dönüşünüz çok daha zorlaşır. Toplam 150 kişi bu PDR Psikoloji ve Hukuk üçlüsünü isterken 50 kişi bu bölümlere ya gitti ya gidemedi. Diğerleri ne oldu istemeye istemeye hedefleri olmayan yerlere gittiler. Hatta bazıları sırf hedeflerini yanlış koyduklarından dolayı başarabileceklerinden bile düşük yerlere gittiler. İşte sizin bu tarz hatalara düşmemeniz gerek. Eğer sen matematikten sürekli çalışıp 20 tane yapabiliyorsan fazla zorlamanın alemi yok o konuda. Sorsanız dershane öğretmenlerine yaparsın sen koçum filan diyorlar ama öyle olmuyor işte. Herkesin ayrı yetenek becerileri vardır. Sende kendininkini bulup ona göre çalışıp hedefini ona göre belirlemelisin.



Çok klişe bir tanımlama vardı bazı insanlar görerek öğrenir bazıları duyarak bazıları yazarak diye. Ben bu klişeye kesinlikle katılıyorum. Yine kendimden örnek vereceğim ki siz de kendinizin nasıl öğrendiğinizi tespit edebilin. Ben kendim çalışırken seslice okurum. Belli bir süre sonra o okuduğum seslice şeyleri yavaş yavaş öğrendiğimi farkederim. Bazıları var deli gibi özet çıkarır bi bakarsın yazdığı her şeyi öğrenmiş. İşte sizlerin de bunu öğrenmesi gerekli.

Yazının çok uzun olmasını istemiyorum çünkü belli bir uzunluktan sonrasını kimsenin okumadığını kendimden biliyorum. Ama anlatmak istediğim temel nokta şu. Potansiyelinizi keşfedin bir şekilde ve daha sonrasında başardıklarınıza bakın. Eğer potansiyelinize ulaştığınızı düşünüyorsanız artık daha fazlası için zorlamayıp başardıklarınıza göz atın. Unutmayın ki herkesin belli sınırları vardır. Önemli olan sınırlarını bilip onları sonuna kadar zorlamak. Ama sona yaklaştığında da artık bırakmayı bilmek önemli. Yoksa kendinizi boşu boşuna yormaya başlayacaksınız ki zaten bu kadar fiziksel ve psikolojik yükün olduğu bir dönemde bir de böyle şeylerin hayatınıza eklenmesi sizleri daha kötü duruma sokacaktır. Okuduğunuz için teşekkürler. Sorularınız olursa konunun altından bana sorabilirsiniz elimden geldiğince sizlere yardım etmeye çalışırım. Hatta belki size özel bir kaç taktik bile verebilirim neden olmasın.


28 Ocak 2016 Perşembe

Arrow 4. Sezon 10. ve 11. Bölümlerin Ardından ( Ana Konudan Saptık Mı Ne Sanki ?? )

Efsane dizinin efsane bölüm incelemelerine devam ediyoruz. Geçen hafta çok geç kaldığım için iki bölümünkini birlikte yapmaya karar verdim ama bugünkünde de geç kaldım. Geç olsun da güç olmasın diyerek bölümlere hakkında konuşmaya başlayalım.

Dizi araya girmeden önce hatırlarsanız Oliver Damien Darkh'a karşı hem Green Arrow olarak hem de kendi kişilğiyle bizzat savaş açmıştı. Sonucunda saldırıya uğrayıp Felicity'nin yaralandığını görmüştük. Hemen dizi döner dönmez Felicity'e ne olduğunu öğrendik ama o bölümün incelemesini okumadıysanız buraya tıklayıp okuyabilirsiniz. Herkesin tahmin ettiği gibi hayatta bu konuda çok şaşırmadık zaten. Sakat kalmasını da Felicity'nin kendi kişiliğini tam olarak bulmasıyla bağdaştırdılar ki bence güzel oldu. Ama o halüsinasyon sahneleri bitti mi yoksa daha devamı var mı o konuda şüpheliyim. Öte yandan 10. bölümün sonundaki sahne çok fazla sonuca gebe ve benim teorilerim her zamanki gibi hazır yazının sonlarına doğru onlardan bahsedeceğim. Öte yandan diğer kişilerle ilgili olaylara bakarsak John-Andy ilişkisi çok güzel sonuçlandı. Hatta bu sezon her şeyin çok çabuk sonuca vardırıldığından şikayetçi olduğumu hatırlarsınız. John-Andy sorununun 4-5 bölümde sonuca erdirilmesi gerçekten iyi oldu. Thea konusunda kendine hakimiyetini sağlamış gibi gözüküyor o cephede de işler iyi gibi. Laurel özellikle Felicity Oliver ilişkisi başladığından beri biraz geri plana atıldı doğal olarak. Tüm bunları toparlayacak olursak işler kötünün iyisi gibi. Ama 2 bölümde asıl sezonun konusundan çok uzaklaştık gibi. Evet Damien Darkh'tan bahsediyorum 10. bölüm onun etrafındaydı ama onsuzdu. Hatta onu gördüğümüz tek sahnede ise Oliver'a sevdikleriyle bir kaç hafta geçirme şansı verdi yani bir bakıma kendini olaylardan uzaklaştırdı. Sezonunda ortasına geliyorken biraz konu dağılmış gibi hissettim ama şu önümüzdeki 2-3 bölümde durumları toparlarla diye düşünüyorum.



Daha önceleri sizlere dizinin Felicity etrafında döndüğünü hatta ve hatta asıl ana karakterin Felicity olduğunu düşündüğümü söylemiştim. Bu sezonda işler aynı şekilde ilerliyor. Bunun sebebinin Felicity Oliver ilişkisi mi yoksa Felicity'nin aşırı büyük hayran kitlesine sahip olması mı bilmiyorum. Ama tek bildiğim bu dizinin her şeyi Felicity. Eğer izlerken söylediğim pencereden bakarsanız siz de öyle olduğunu göreceksiniz. Eee dizinin her şeyi olan karakter hakkında konuşmanın da tam zamanı.



İlk olarak iyileşme konusunda kısaca bir şeyler söylemek istiyorum. 11. bölümün son sahnesinde Oliver aslında bize tüm ipuçlarını verdi. Zamanda yolculuk yapabilen, uçan veya ölümden dönen insanların olduğu bir evrende yaşıyorlar Felicity elbet sağlığına kavuşacaktır istendiği takdirde. Dolayısıyla bu konuya çok kafayı takmak gerekmiyor. O konu bir şekilde halledilir.

Asıl önemli konu bence 10. bölümün sonundaki sahne. O sahne bu sezonun devamının nasıl geçeceğiyle ilgili çok büyük ipuçları sunuyor bize. Öncelikle ölenin Felicity olup olmadığından kesin emin olamıyoruz çünkü lanet olası dizide bir de halüsinasyon kullanmaya başladılar. Felicity ölmüşte Oliver halüsinasyon görüyor olabilir bu ilk durum ve bence pekte olası durmuyor yine de ihtimal ihtimaldir. İkinci olarak Felicity'nin parmağında yüzük olmadığını farketmişsinizdir. Oliver Felicity arasındaki ilişkinin bozulduğu anlamına gelebilir ki bunun da sebebi bence Oliver'ın çocuğunun olduğunu öğrenme olayı olabilir. Çünkü Barry zamanı geriye aldığında Felicity'nin tepkisini hatırlıyorsunuz. Bu durumda ölen kim kestirmesi çok zor. Herkes Donna'ya yöneldi ama o da çok basit bir çözüm oluyor ki kesinlikle değildir o. Diggle ve Thea üstünde duranlar var ki o ihtimali de çok olası bulmuyorum. Bir diğer seçenek diziye önümüzdeki bölümler Felicity'le alakalı yeni kişiler girmesi sonucu onlara bir şey olma olasılığı ki bence bu ihtimal biraz daha kuvvetli diğerlerine göre.



Tüm bunlara ek olarak Damien Darkh kötümüz var biliyoruz ama Malcolm'ü unutmamak lazım. O manyak ortaya çıkıp tüm işleri alt üst edebilir sürekli yaptığı gibi çok şüpheleniyorum ondan hiç sesi soluğu çıkmıyor hiç hayra alamet değil.  Toparlayacak olursak net bir şey söylemek şu an için çok zor teoriler binlerce oluşturulabilir hatta bazıları Damien Darkh'ın Felicity'nin babası olduğunu bile söylüyorlar ama öyle bir şey çıkarsa yok artık yani. Ayrıca o en sonda bahsedilen manyağın Darkh olmama ihtimali bile var Malcolm manyağını unutmamak gerekiyor her an bir yerden çıkacak diye çok korkuyorum.

Dizi ana konudan uzaklaşsa da bu sezon şu merak unsurunu çok çok iyi kullanıyorlar. Her bölümde bir bilinmezliğe sürüklüyorlar bizi. Önümüzdeki bölümü sabırsızlıkla bekliyorum. Okuduğunuz için teşekkürler takipte kalın.


27 Ocak 2016 Çarşamba

The Flash 2. Sezon 11. Bölümün Ardından ( Her Yerden Bir Flash - Patty Üzdü )

The Flash 2. Sezon 12. Bölümün incelemesi bile çıktı bundan sonra ona geçmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu sezonun en güzel bölümlerinden birinin incelemesiyle karşınızdayım. Yeri geldi üzüldük, yeri geldi heyecanlandık yer geldi mutlu olduk öyle bir bölümdü. Lafı uzatmadan konuşmaya başlayalım.

Bu bölümde Flash'ın ebedi düşmanı Eobard Thawne macerasını ve içeriğini seyrettik. Ve neden Eobard'ın ebedi düşmanı olduğunu gördük. Biraz açıklama ve bilgilendirme yapmak istiyorum. Eobard Thawne ilerideki yüzyıllarda yaşamış ve Flash'a özenen bir bilimadamı. Tek isteği onun gibi olmak ve dolayısıyla onun güçlerine sahip olmak istiyor. Ve çalışmaları sonucunda bu hıza kavuşuyor. Ama Bu hızın verdiği güç onu ele geçirip işte Reverse Flash olmasına sebep oluyor. Ve Flash onu yense bile ilerideki zamanda yaşadığı için zaman çizgisi içerisinde tekrar geri gelebiliyor. Bu bölümde bize kısaca bu hikaye anlatılmaya çalışıldı. Bu ikilinin mücadelesi amansızca devam edecek. Hatta biraz araştırdığım kadarıyla çok kötü olaylar da gerçekleşecek ileride ama onları zamanı gelince konuşuruz.



West ailesine kısa bir göz atarsak bu bölümün üzücü yanı onlardı ama en sonunda birlik olmayı başardılar. Wally yavaş yavaş geliyor benden söylemesi.

Patty Spivot karakterini ne kadar sevdiğimi her yazımda söylüyorum. Gidişi gerçekten üzdü. Bir yan karakter gibi değilde sanki ana karakteri kaybetmişiz gibi hissediyorum an itibariyle. Ama tek güzel yanı Barry hakkındaki gerçekleri öğrenmiş olması oldu. En azından neden bu hale geldiklerini bilebiliyor. Sonraki bölümlerin kadrosuna bakıp kalmış mı gitmiş mi kesin bir şey söyleyebilirim ama bakmak istemiyorum izleyip görelim.

Harry yine hain sinsi planlarında. Kimse ne yaptığını bilmiyor. Tamam Barry'yi hızlandırmaya çalışıyor ama bir yandan da onu yavaşlatacak formülleri buluyor. O konu hakkında çok fazla konuşmak istemiyorum şimdilik çünkü ne olacağı hiç belli değil. Ama Harry'nin iyilerin tarafında olmadığını herkes kabul etsin Jay'in sürekli söylediği gibi.



Jay'den bahsetmişken Jay'in kendi ikizi olarak gösterdiği Zolomon kötü Flash'lardan birisi. Ama zamanına baktığımızda Wally Flash olduğundaki kötü Flash. Yani anlayacağınız şu an için çok bir önemi yok o karakterin. Ama okuduklarıma göre kötü olmadan önce Flash için iyi çalışmalar yapmış belki o şekilde görebiliriz bu sezonun ilerleyen zamanlarında.

Toparlayacak olursak çok bilgilendirici bir bölüm olduğu konusunda itirazı olan yoktur herhalde. Her ne kadar Barry'nin hızlandığını görsekte Zoom için yeterli olmasına imkan yok. Önümüzdeki bölümü çok büyük bir heyecanla bekliyorum. Özellikle Jay konusunda neler yapacaklar çok merak ediyorum. Okuduğunuz için teşekkürler takipte kalın.


23 Ocak 2016 Cumartesi

Jhin Ne Zaman Çıkacak ? Son Haberler Neler ?

League Of  Legends'ın en son şampiyonu Jhin'in ne zaman çıkacağına dair kesin bilgi olmasa da Jhin'nin 6.2 yamasıyla birlikte oyuna eklenmiş olacağı söyleniyor. 6.2 yamasının Şubat'ın başında geleceğini tahmin ederek Jhin'nin Şubat'ın ilk haftasıyla beraber oyuna ekleneceğini söyleyebiliriz. Ayrıca Shen de bu yamayla birlikte oynanış olarak değişecek. Önümüzdeki ay LoL açısından oldukça keyifli olacağa benziyor.



Kitapyurdu.com Güvenilir Mi ?

İnternette kitap alacakların akıllarında güvenilirlik sorunu var. Bende kullandığım ve hizmetinden aşırı memnun kaldığım Kitapyurdu.com hakkında sizlere bilgiler vereceğim soru cevap tarzında.

1) Kitapyurdu.com güvenilir mi ?

Şu ana kadar 7 ayrı alışveriş yaptım. Yedisinde de hiçbir sorun yaşamadım. Hatta bir seferinde siparişi iptal ettim. Onda da para hesabıma 1 gün sonra geri yatırıldı.

2) Hız konusu nasıl ?

Hız konusunda kitapların temin edilme süreleri çok önemli. Aldığım bir siparişteki bir kitabın temin edilme süresi 4 gün diyordu. Siparişimden yaklaşık 1 hata sonra kitap elime ulaştı. Ama temin edilme süresi olmayanlarda sabah 12 den önceyse ertesi gün elinize geçmiş oluyor kitaplarınız.

3) Kitaplara kargoda zarar geliyor mu ?

En memnun kaldığım özelliği bu sitenin kesinlikle muhteşem korumalı çok güzel ambalajda geliyor kitaplar. Kargoda bir zarar gelmesi söz konusu değil. Ancak çok eski baskılı kitapları sipariş ettiğinizde biraz saklama koşulları nedeniyle kitapların hafif deforme olmuş şeklinde geldiğini söylemem lazım. Anna Karenina'nın yanlış hatırlamıyorsam 2013 baskılı bir kopyasını satın aldım. Kitap eski filan değildi ama kapağı sanki ben biraz yıprandım der gibiydi. O tarz ürünlerde dikkatli olmakta fayda var.

4) Fiyat konusunda nasıl ?

Fiyat konusunda ne çok ucuz ne çok pahalı. Genel olarak kitapların fiyatları belli bir ortalamada.

5) Siteyi önerir misin ?

20 TL üzeri ücretsiz kargo, para iadesinin çok çabuk yapılması ve geniş ürün yelpazesi sebebiyle kesinlikle öneririm.

6) Puan kataloğu nedir ?

Aldığınız kitaplardan yaptığınız yorumlar ve değerlendirmelerden puanlar kazanıp, belli kitapları bedavaya alabiliyorsunuz kitapyurdu üzerinden.


Bir toparlama yapacak olursam ; idefix'e göre kargo ücreti avantajından dolayı seçilebilir. D&R'da fiyatlar aşırı yüksek zaten. Dolayısıyla bir orta yol olan bu siteyi güvenle kullanabilirsiniz.

The Flash 2. Sezon 10. Bölümün Ardından ( Her Şey Birbirine Girdi Yine !! )

Çok uzun bir aradan sonra tekrar The Flash serüvenimiz başladı. Finallerim olduğundan günü güne yazamadım incelemeyi ama sonraki bölümlerde eski tempomuza döneceğim.

Bu bölümün konusu Hız'ın tersi gibi düşünülebilecek Yavaşlık gücüne sahip Kamplumbağa'nın şehirde terör estirmesi ve Patty'i kaçırması oldu. Bizim gazla çalışan çocuk Barry yine yaptı yapacaklarını. Bu kısımda çok ilgi çekici şeyler yoktu o yüzden hızlı hızlı geçmekte fayda var. Tüm gelişmeleri ele alıp yorumlamanın vaktidir.

İlk olarak Patty-Barry ikilisini sevmiştim ben. Gerek Iris'i pek sevmemem gerekse aralarındaki doğallık sebebiyle daha çok bu çifti tutuyordum ki hala da öyle. Patty'nin ayrılacağına çok inanmıyorum ben. Ki şöyle bir iddiada bulunayım sonraki bölümde Patty, Barry'nin Flash olduğunu öğrenebilir.



İkinci olarak Harry'nin kızını kurtarmak için Barry'i güçlendirme planlarının sonuçlarını yakında göreceğimize inanıyorum. O bölümün sonlarındaki aşırı inançlı konuşma korkuttu beni herkesi de korkuttuğuna eminim.

Üçüncü başlığımız ise Jay'in hasta olduğunu öğrenmemiz oldu. Biliyorsunuz ki bu Hız gücü iyileşme yeteneğini de veriyor. Herhalde Jay hastayken bu güçleri kazanıp iyileşmişti ama güçleri gidince tekrar eski haline dönüyor. Bu iyi bir haber bizim için çünkü motivasyonları tamamen Zoom'u yenip Jay'i kurtarmaya çalışmaya dönebilir. Biz de güzel bölümler izleyebiliriz.

Wally West hakkında konuşmak için çok erken olduğunu düşünüyorum. Bakalım onu olayların içine nasıl sokacaklar.



Son olarak en son sahne hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. En sonunda Zoom'un kendisiyle bizzat tanıştık. Lakin çok kısa bir bölümdü ve çok bir şey anlayamadık. Acaba hangi evrende şu an en büyük merak konusu o. Çünkü nerde olduğunu o bile bilmiyor. Acaba aşırı yüksek hızlarda zamanla birlikte evrende de değişiklikler yaşanabiliyor mu ? Bir de ilk gördüğüm an ben o ortamı Barry'nin çocukluğundaki evin etrafına benzettim belki orasıyla bir ilişki kurulabilir.

Toparlayacak olursak yine hiçbir şey bilmediğimiz ve hiçbir şeyden emin olamadığımız bir bölüm oldu. Artık alıştım bu kafa karışıklıklarına. Tek yapmamız gereken önümüzdeki haftayı beklemek. Siz de görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Okuduğunuz için teşekkürler takipte kalın.